SSUS - PERJUANGAN YANG BERTERUSAN

SSUS - PERJUANGAN YANG BERTERUSAN
Satu Bahasa Satu Bangsa Satu Negara

Monday, May 18, 2009

A Restatement For The Support Of One School For All

One school doesn’t mean the abolishment of other languages. Other languages shall flourish like any languages of the world.

It also does not mean one race is out to subjugate the others. A provocateur with malice and hidden vicious agenda will claim and try to argue otherwise.

It is a call for the present Malaysians generation to make added sacrifice for all future generations and the beloved country.

It is a restatement of commitment to the struggle for the development and betterment of our spiritual and physical being of Malaysians and Malaysia.

It is therefore the struggle of all Malaysians irrespective of their colour, origin, creed or breed.

As ONE we shall move forward.

16 comments:

NJ said...

Sememangnya Iya Tuan Hamba Dal..

Hanya mereka yang begitu beria-ia mengambil kira color, origin, creed or breed yang tidak akan menyokong usaha-usaha ke arah perpaduan sejati ini. Mereka-mereka ini, bagi pandangan saya, adalah bukan warganegara Malaysia walaupun memegang myKad.

Salam Sejahtera,
"SATU BANGSA, SATU NEGARA, SATU BAHASA"

NJ

Dal said...

Golongan yang Tuan NJ sebutkan itu tetap wujud pada seluruh zaman.

Maka kita merasa tenang sedikit dengan kehadiran pejuang-pejuang bangsa (walaupun anonymous seperti Tuan NJ) yang senantiasa kukuh pada pendirian SATU BAHASA SATU BANGSA SATU NEGARA.

---------------------

Selamat berjuang.

Wah saya lihat komen Tuan NJ di DN itu cukup "mengancam" (kalau saya boleh pinjam kata-kata anak-anak muda sekarang.

Cenderawasih said...

Salam,

Banyak komen yang bertanyakan soalan bodoh. Saya pun tak pasti mereka dah baca sampai habis ke belum. Ni la orang tua-tua cakap nak seribu daya,tak seribu dalih.

Pak cik Dal nak guna facebook? Dengar khabar, menarik facebook ni. Cuma ada terdengar skit pasal 'dark side' facebook ni.CIA punya.hahaha.Tak tau la betul ke tak. Sekadar berkongsi maklumat. Kononnya jangan letak maklumat peribadi yang betol. Pastikan semuanya yang kelentong.hehehe.

Dal said...

Salam juga kepada Tuan Cenderawasih;

Sebenarnya mereka yang dimaksudkan ini hanya ada satu agenda dalam hal menghadapi apa pun rancangan kita.

Yang utama mereka mesti bangkang dan bangkang ... walau dengan apa cara pun ... dengan terlebih dahulu mengira apa jadual kita.

Yang kedua meraka akan destabilise hujjah kita melalui mengelirukan issue-issue dan mensimpangkan fokus kita kepada apa saja issue asalkan kita jangan tetap pada pendirian issue asas.

Cara saya memerangi mereka ialah saya tidak akan layan apa pun issue yang dihadirkan buat destabiliza kita -- saya akan terus dedahkan apa maksud mereka yang sebenarnya, kemudian saya akan terus skedulekan langkah kita mencapai matlamat asas kita.

Dal said...

Oh ya, terkupa pula, terima kasih atas valuable tip berkenaan FB yang Tuan Cenderawasih kongsikan bersama saya.

Terima kasih banyak-banyak.

Melayu Lama said...

Salam Saudara Dal,

I believe Malaysia has come to a cross roads and it's crunch time. Now or never. The issue of unity is a MUST if we are to soldier on as a nation in the real sense of Bangsa Malaysia. Unification of school systems is essential to achieve it.

I laughed reading some of the defensive comments posted by the kononnya champions of equality. Terang-terang menolak cadangan baik sebegini bagi memupuk persefahaman antara kaum. Instead the Malaysian Malaysia bertopengkan Ketuanan Rakyat types harp and bark about scholarships and Ketuanan Melayu.

We are not here to deny them their ancestry, culture or heritage. We are asking them to come together as Malaysians. Unfortunately, a school teaching in the language of our former colonists seem more acceptable to them. Malaysia's language is Bahasa Malaysia, fullstop. Take it or leave it! There is no compromise.

Like our esteemed colleague Saudara NJ said, these detractors are Malaysian by virtue of holding MyKad's and nothing else.

On the issue of Facebook, we eagerly anticipate your participation as well as Saudara Cenderawasih and Saudara Kembara Politik. There are active exchanges of thoughts and ideas going on in Facebook among our circle of cyber friends. Saudaras Piggy Singh, SatD and Ti Lian Ker, Saudaris Zazaland and Mantra along with myself are all there. We have taken our cyber relationship to a new level. In a slightly more relaxed environment. Do give it a try.

Salam.

Dal said...

Salam Tuan Melayu Lama;

As always Sir, your choice of words and phrases are most enlightening. They leave a sense of calm and solid assurance for the like minded and never fail to provoke some form uncertainty in those who disagree.

As for the matter of Facebook, I am feeling my way like a toddler does, trying the unknown ready for some tumbles here and there.

I am determined to give it a try. Thank you for your support Sir.

zazaland said...

Hello everyone.

Just don't put any personal particulars in FB, then you'll be ok. Actually, I don't like the concept of FB.

Pakcik, you must come in to FB asap....you got your password already ....and you must change it pronto ....have managed to find some more friends for you ...so that you tak sunyi inside there....after, you can find yr own friends on yr own ok ....

asrilamirul said...

You have my support on this. Salam.

Cenderawasih said...

aduh pening betul dgn FB.saya add pakcik Dal dgn zazaland. tak tau la jadi ke tak.hahaha.

Dal said...

Sapa kata malaikat tak turun ka dunia lagi. Ramai kat blog saya ni, masing-masing hulurkan bantuan pada oghe tuo buta IT ni pasal FB.

Pn Zaza dah beri saya DIY Manual - step by step - masih blur lagi. Dapat masuk - pas tu tak tau mana nak gi. Nanti saya tanya anak bini di rumah, kalau dia orang tau, kalau terpaksa ... dah tentu dia orang ketawakan saya sampai hujung langit .. apa nak buat .. tahan malu le sikit .. nak belajar punya pasal.

Sabar kekawan sekelian. Pakai tungkat ni lambat juga rupanya - walaupun tungkat sakti hebat seperti Pn. Zaza dan Tuan Melayu Lama termasuk Cenderawasih (yang selalu saya panggil 'Tuan' ... tapi bila diingat-ingat Cenderawasih ni selalunya panggilan mewakili kaum 'Cik/Puan' dalam lirik-lirik lagu) offer banyak petunjuk dalam FB hal ni.

Heeeiii malunya kalau Cik/Puan Cenderawasih saya address Tuan.

zazaland said...

Salam Pakcik, Cenderawasih dll.

Yes, jadi ...and I dah confirm kan for Pakcik and me....so, we are now friends .....now,we just wait for Kembara to ask us,, yes Pakcik ...I've asked OTG (u know who)to have an FB account also ....then, we can chit chat with him oso ....

Cenderawasih said...

Salam Pakcik Dal,

hahahaha,jangan keliru.... Dalam dunia burung, yang cantik adalah jantan. Memang misteri dalam internet ni. Saya rasa lagu-lagu dah tersilap menggunakan nama tersebut.

Dal said...

Heh heh Tuan Cenderawasih

Burung jelatik hujung jambatan
Bunga anggerik dalam sampan
Yang cantek itu jantan
Yang beauuuutiful itu cik puan.

Saya akan ingat itu .. selama-lamanya.

Nasib baik ... baru nak tersilap sikit, ada penghuni kayangan turun ka bumi ketawakan (selamatkan).

Cenderawasih said...

Salam,

"hahahaha" tu untuk saya, sebab saya terlepas pandang tentang jantina. Mesti orang lain pun keliru.

Nama tu terlintas difikiran secara tak sengaja. Idea datang bila tengok alamat email kawan saya yg gunakan nama burung. KijangMas pun patut dapat kredit gak kot.hehehe.

Bila dah pilih baru nampak konsep 'elusive' dalam nama tu. Jadi cenderawasih memang sesuai untuk saya.Bab jantina pula, saya terlepas pandang. Tapi didalam alam haiwan, hanya jantan saja mempunyai penampilan yang menonjol.

Pasal berseloka,Pakcik Dal patut dapat kredit.Kerana komen balas Pakcik Dal membangkitkan imaginasi saya...

Cenderawasih
Burung di awan
Terbang tinggi
Berkawan-kawan

Saya pun tak sangka idea datang mencurah-curah lepas tu.

Jeffry said...

1 MALAYSIA..PELBAGAI BANGSA..BAGAIMANA KALAU KITA BUAT 1 PERAYAAN BANGSA MALAYSIA PULAK? HHEHE