SSUS - PERJUANGAN YANG BERTERUSAN

SSUS - PERJUANGAN YANG BERTERUSAN
Satu Bahasa Satu Bangsa Satu Negara

Sunday, April 12, 2009

Ada Lagi Rupanya

BN kalah di dua bukit. Apa gambaran kekuatan BN? PR tidak perlu gambaran apa-apa. PR tidak goyah menghadapi PRU akan datang.

Agenda Ketuanan Rakyat atau Malaysian Malaysia mesti diteruskan. Ini azam DAP.

Mereka telah berjaya melaksanakan fasa 01 Sun Zhu’s Art Of War ka atas Melayu. PAS sudah berada di poket kiri mereka. Baca berkenaannya di SINI. http://tamdalyell.blogspot.com/2008/12/sun-tzus-art-of-war.html. Sekarang -- Fasa 02 -- giliran Melayu UMNO.

Perjuangan PAS berkubur tanpa nisan. Perjuangan agama bangsa Melayu dukongan PAS tiada pewaris. Berkelayakankah UMNO menyambut warisan ini. Perjuangan sebegini perlu dokongan ulamak-ulamak yang diBayar elaun oleh Allah. Kelayakan datangnya dari siapa yang bayar elaun.

Pas kini mendukung perjuangan Ketuanan Rakyat Malasian Malaysia tajaan DAP. Setidak-tidaknya di zaman TG Nik Aziz. Melayu Singapura pernah mendokong perjuangan ini – tajaan PAP. Setelah PAP mewarisi Tanah Temasik, Melayu Singapura dipinggirkan. Baca pendedahan Erniceda di Demi Negara di SINI. http://deminegara.blogspot.com/2009/03/to-hell-with-politics.html?commentPage=2

DAP PAP sama saja. PAS membawa Melayu Malaysia mewarisi sanasib dengan Melayu Singapura.

DAP sudah (sejak Anuar disingkir dari UMNO) memulakan serangan mereka ka atas Melayu UMNO dengan melukis-kejikan Melayu Malaysia yang meneruskan agenda Ketuanan Melayu. Anuar mempromosi Ketuanan Rakyat. Ini dilukis-cantikkan. DAP mempromosi Malaysian Malaysia. Ini pun diwarna-cantikkan. Tuan mereka di luar pantai melukis-kejikan Islam / Qur’an / Muhammad s.a.w. Gaya mereka serupa. Mereka berasal dari acuan yang sama.

Kehadhiran semula Tun M menjadikan mereka lebih militen. Kata mereka, tak boleh menang perang mulut dengan Tun kita “resort to unmitigated (utter) calumny (slander)”. Mereka bermula dengan melukis-hodohkan barisan menteri-menteri DS Najib sebagai sudah dimahathirkan.

Mereka menambah, PDRM dan ATM adalah hamba UMNO. Oleh itu “PR's ideology should be anything-but-Umno ideology ... The end justifies the means ... Employ anything to increase the attractiveness of PR's ketuanan rakyat to non-Malays”

Penulis mengira bahawa enam bulan ka hadapan ini suasana akan tenang sedikit. Nampaknya tidak.

Seronok juga sasakali tekaan meleset.

****** UPDATE ******

Read what Sepadu(comment no.406) has to say about the "friendly" action of a "friend" in hanging "friendly threat" hidden in the clouds above our heads at:-

http://deminegara.blogspot.com/2009/03/to-hell-with-politics.html?commentPage=3

12 comments:

Melayu Lama said...

Salam Saudara Dal.

An enlightening post as always.

I share the feeling that Umno has huge shoes to fill. Apart from returning the party back on track with it's intended struggle: To be the champion of Malays by Malays, it now has to play a much more pivotal role with regards to Islamic matters.

No longer can Pas be the check-and-balance to Umno when Islam is in question. Pas has given up that role in pursuit of their worldy aspirations.

As for phase to of Dap's agenda, the problems within Umno internally may come to a halt if the cause: KJ be purged and without any hesitation or delay.

It kills two birds with one stone. The first being the removal of 'toxic' corrupt elements in Umno, that applies to KJ and his loyal (have they not already switched alligience?) supporters who are either openly behind him or covertly doing so. Second, the damage to the 2008 GE can be rectified much easier with KJ's removal.

It was KJ that played a big role in the reduction of Umno and BN's number of Parliementary and State Assembly seats. His political chess game included the placement of KJ-favoured, but voter rejected, candidates in the last GE. To name a few: Azeez Rahim in Baling and Azim Zabidi in Bukit Gantang, just to name a few.

Baling has always been a hot seat with a 50-50 chance going either way to BN or Pas. The success of candidates in hot spots like that, partuclarly a rural hard-core Malay area centered a lot on religious sentiment which was reflected by the candidates. By placing Azeez in Baling it was a sure-win for Pakatan. Similarly, Azim's case in Bukit Gantang. I understand many more new unknown and non-voter friendly big-headed candidates mades their way as BN candidates due to KJ's influence over Pak Lah in candidate placement.

Well, that boat's sailed. Pak Lah is gone and so is his influence but the remnants of his failed administration lives on in KJ. He must be removed soon. Even better if he crosses over to the other side.

I sometimes wonder if his choice of KJ-favoured candidates, whom most all failed in the GE, was selected to sabotage Umno internally.

One wonders....

Kembara Politik said...

Salam Pakcik Dal,

Maybe this will help a lot.

Visit HERE!

All the best!

P/S: No need to publish this comment.

zazaland said...

Salam Pakcik.

If what you say happens, I think Erniceda will come out with other things to tell us.....I don't know but I feel it....

Kembara Politik said...

http://www.w3schools.com/HTML/html_links.asp

Jeffry said...

EJEN2 LEE KUAN YEW DH LAMA MENYUSUP DLM POLITIK MALAYSIA. SINGAPURA ADALAH TAPAK YG SESUAI ORG2 MCM ANWAR NK CARI PENGARUH. PERNAH KITA NAMPAK U'LALA'MAK PAS MENJAJA CERITA KT NEGARA LUAR MINTAK SOKONGAN DR SIAPA2 KLU BKN KERJA ANWAR??..KLU BKN KERANA ANWAR, PAS DH LAMA TERKUBUR

Dal said...

Salam Tuan Melayu Lama.

Lagi sekali komen tuan menjadikan posting saya duduk dalam gerhana. Saya mengarang berbulan-bulan, tuan duduk catit-catit off the cuff, hasilnya .. macam saya mengarang seumur hidup.

Saya bangga kalah kepada bakat sabegini. Megah bila dikalahkan begini. Very much honoured menerima kunjungan dan buah tangan tuan.

Terima kasih ... daun keladi hehe.
-----------

Sdr Kembara Politik;
Terima kasih kerana bersusah payah tolong orang tua yang .. malas nak cari sendiri .. hehe. Takut-takut nanti saya minta tolong itu minta tolong ini pulak.
-----------

Pn Zazaland;
Puan pun pernah tulis berkenaan subject yang Erniceda tulis tu. Waktu itulah pakcik mula pasang radar angkasa lepas kat Pn. Zaza.

Jangan-jangan Erniceda ni murid Pn Zaza tak? ... sampai Pn. "ada feel" mengenainya.

Kalau betul ... saya dan jadi atok kpd murid Pn Zaza laa ... ha ha ha.
--------------

Bang Jeff;
Dengar-dengar BN kalah di dua Bukit tu kerana apa yang bukan-Melayu minta tak dapat.

Dengar dengar Cina minta tanah title kekal (999 tahun) dan speaker mesti orang Keling.

Maknanya mereka minta negara ini jadi Cina punya dan kuasa jadi Keling punyalah ye?

Melayu semua! Kalau aku, aku tidak akan percaya lagi selama-lamanya kepada pendatang baka serupa ini.

Benar tidak semua seperti ini.

Tapi bagaimana kaum minority ini boleh menjadi suara penentu?

Mesti kerana mereka menyokong juga baka Cina Keling extremist chauvanis kiasu ni .. jenis yang Nuar himpunkan dalam PKR dan DAP .. jenis yang mengkudakan PAS.

Tapi kenapa Melayu bersifat sebigini? Tak mahu berpegang bagai aur dengan tebing?

Agaknya memang Melayu ini baka dengki mendengki, iri hati, jatuh menjatuh sesama sendiri. Sesama bangsa lain, jadi penjilat pun tak apa.

Aku bukan Melayu sebegini.

zazaland said...

Hello Pakcik Dal.

Secara kebetulan aje Erniceda tulis apa yang saya tulis ....mungkin 'telepathy' ....tapi dia lebih in detail .....eh, kenapa Pakcik ni kaypoh sangat?

hehehe

Dal said...

".. eh, kenapa Pakcik ni jual kuih koci? ..."

Laaa .. Pn Zaza ni ... bukan jual .. suka ...

Pakcik nak suka kuih apa lagi .. kuih koci laa .. dah tak ada gigi .. hehehe.

Melayu Lama said...

Saudara Dal,

Thank you. It is my pleasure to be her to exchange views.

As mentioned in my comment above, the KJ factor is still very much a disease that needs to be purged.

Saudara Dal dan rakan-rakan yang mulia, please check this out:
http://www.wengerkhairy.blogspot.com

That blog site is a fine example of KJ's sabotage to Umno. At a time when we need to restore our party back to it's intended cause, we have bloggers like Wenger who cause rift in the party.

Memanglah dalam sesuatu keputusan akan ada pihak yang tidak berpuas hati. Dalam penumuman barisan Kabinet yang baru pun ada juga nama-nama yang kita ragui. Namun, I believe that Najib has done the best he can in terms of selection given the limited number of Senators that can be appointed and the lack of a bigger pool of MP's to choose from.

We have all accepted the selection and moved on to the next important phase, which is the party's rejuvenation process. Unfortunately, KJ through his supporters like Wenger will slow down that process with their internal sabotaging.

Najib has indeed a tough time ahead but it can be solved with a firm hand against KJ. For the longer term and bigger picture, KJ must be removed at all costs.

Salam.

Kembara Politik said...

Pn Zazaland,

Apa kaypoh kaypoh ni? Panggil saya ke? :)

Pakcik Dal,

Sabar sabar... bawa-bawa beristighfar...hehe. Saya ulang baca post KijangMas di Demi Negara dari 1st posting dia sampai habis. Siap habis baca comments semua.

Sejuk sikit hati. Kadang-kala saya tanya balik diri saya, apa yang saya buat before si racists dari DAP, PKR, Bar Council & Hindraf ni buka mulut busuk mereka dengan menyerang setiap hak & status quo yang telah lama dipersetujui nenek moyang kita.

Suasana Malaysia akan kembali aman tenteram tanpa mereka2 ini. Apa yang saya buat kini hanyalah respon dari sikap mereka yang keluarkan race card in the 1st place. Apabila silent majority macam kita mula bersuara, kita pula yang dilabel racist.

Inilah cabaran kita semua untuk terus beristiqomah menghadapi taktik jahat mereka2 ini.

Kembara Politik said...

Tuan Dal,
Saya akan sentiasa membantu Pakcik jika diperlukan dengan seikhlas hati :)

zazaland said...

Kembara Politik,

Sungguh murninya hatimu nak ....:)