SSUS - PERJUANGAN YANG BERTERUSAN

SSUS - PERJUANGAN YANG BERTERUSAN
Satu Bahasa Satu Bangsa Satu Negara

Wednesday, April 22, 2009

The Elusive Cenderawasih Kayangan

Bangsa Malaysia, after five decades of experimentation, is still as elusive as the cenderawasih kayangan, because the Chinese wants to be more Chinese than China and the Indians want to be more Indian than India. The government encourages vernacular schooling. The use of the national language is selective. The racial chauvinism is encouraged by weak “liberal” leaders. Thus One Malaysia for Bangsa Malaysia starts its struggle from platforms of impossibilities and empty rhetoric.

In the meantime, the non-Malays are making inroads into questioning the Constitution and Social Contract. Hence the Malays felt cheated by their non-Malay “friends”, felt being left alone by their Malay leaders, and felt the incessant attacks of the “hidden hands” of the kiasu communist anti-Malay anti-Islam elements sheltered by the main opposition parties. In a nutshell, they feel that active reaction is in the card while talk time is over.

Bangkitlah Malaysia. Sedarlah bahawa PKR dan sekutu mereka adalah orang yang bertanggungjawab memecah-belahkan perpaduan kaum dan bangsa Malaysia.

The PR leaders have no longer what it takes to lead their states. The solution for PR is not in how to retool and redoing all wrongs better. It’s not about rebranding their inefficient delivering system. It’s not about plugging ever reappearing holes at the bottom of their vessels. It is about packing up and heading home, wherever that is.

Nobody can get rid of any Ketuanan mentality. Nobody will ever get rid of Ketuanan Melayu or Ketuanan Umno or Ketuanan BN or Ketuanan PR. Well it’s easier to get rid of PR.

We have planted seeds within PAS. This seed will grow through their various stages from saplings to maturity, casting a cooling shadow of realizations that will expunge PR from their blood like bees cleaning their hives.

Against the PKR we have a different strategy .. the followers will eventually grope about in the dark for want of right guidance. We know that PKR was born not out of national patriotic necessity but out of spite and revenge. We provide them an object with which they give vent to their anger, after which they will wilt down like so much yearnings satiated by an orgasm.

Our Malaysia will be totally in peace when we get rid of the entire PR circus and have its resultant vacuum filled by responsible powerful entities to lead Malaysia to prosperity and peace.

18 comments:

Melayu Lama said...

Salam Saudara Dal,

Language, a subject close to my heart. What makes us Malaysian? What represents Malaysia? BAHASA MALAYSIA. Although originating from the hosts: us Malays, the language is to be learned and appreciated as means to unite us all.

While I emphasize on the importance of English, as is evident with other established or emerging world powers, our national language should not be 'pariah'ed by the totoks of the non-Malay kind. They need to assimilate that as part and parcel of Malaysian culture. Bahasa Malaysia bukan saja perlu difahami malah patut dihayati sebagai bahasa penyatu bagi seluruh warga Malaysia. No buts, if's or maybe's about it.

While the Cina's and India's can keep their culture and religion, they should not and should never view BM as an element that oversteps their culture. Why is it that when these Cina's and India's pi migrate to UK, US, Australia, New Zealand or wherever they seem to adapt to assimilation? Cakap mengalahkan mat salleh celup bila dah berambus pi negeri lain. But here, back in the land they claim they were born in and should have equal rights in they refuse to not only be profecient in the language but instead show such dusrespect to it by insisting on venecular schools.

Kalau nak sangat berbahasa Cina atau Tamil elok sangatlah anak-anak mereka di sekolahkan saja di Guangzhou or Tamil Naidu. Don't come harping about Ketuanan Rakyat Malaysia when most of them can't even speak proper Bahasa Malaysia.

It is with the most disrespect to us the Melayu's as their hosts (in the true aspect of Ketuanan Melayu, not the nonsense master-slave perspective) that they insist in refusing to abolish one of the MAIN dividers in social integration: venecular schools.

Anyway, Saudara Dal, I wrote a piece on language last year and I think it states my stand on the country's disunity from the language aspect.

http://melayu-lama.blogspot.com/2008/11/multiple-languages-in-multiracial.html

Salam.

Dal said...

Tuan Melayu Lama;

Have been to your Nov. post on Bahasa Malaysia sir, and have left my response there. Hope it is relevant.

As to your most useful input here, I sincerely hope that readers who happens to tersesat here find it enlightening and informative so as to strengthen our resolve to contribute whatever we can to the utmost for our bangsa negara and agama.

Thank you again sir. Most appreciated.

Cenderawasih said...

Salam..

Terkejut saya baca tajuk post terbaru ni kat blog KijangMas:">
Saya pun elusive gak ;) hehe

Bila dah buka dan baca baru la sy tau tentang apa,saya terperasan hehehe.Pakcik Dal berjaya mengenakan saya.

Memang betul, selepas 50 tahun...
tapi kadang2 puak2 ni salahkan dua pm terdahulu. TAR(coup de etat?) dan yang paling teruk TDM(divide n rule?).Langsung tak cerminkan diri sendiri terlebih dahulu.

Sekolah Wawasan pun depa tak mau. Hero malaysian malaysia la paling lantang membantah,dong key kong pun menyalak gak.Dasar hipokrit,lidah bercabang.

Dal said...

Cenderawasih
Burung di awan
Terbang tinggi
Berkawan-kawan

Jangan turun kabumi untuk mengawan sudah ... di sini banyak gagak di rimba ... Heh heh

Salam Alaykum Tuan Cenderawasih, memang sungguh elusive kejadian Tuhan yang ini. Orang bertuah sahaja dapat berjumpa dengan dia. Orang paling bertuan bila tempat dia disinggahinya.

Membaca sesetengah komen tuan diDN beri saya ilham ini .. setelah jenguk tempat tuan .. tak boleh sembarangan masuk .. timbul hati nak hantar jemputan layang ni.

Salam berkenalan .. ahlan wa sahlan.

Cenderawasih said...

wa'laikumussalam

Merak di rimba indah rupanya
Mati beruang didalam angan
Gagak di rimba sudah berpunya
Milik orang disentuh jangan

Kesemua blog dalam DemiNegara sudah dilawati
Sejak oktober lepas lagi saya perhati
Cuma belum terlintas mencatat rasa hati
Sejak kebelakangan ini saja berani menunjuk diri

Bukan niat untuk berselindung
Kerana tiada apa-apa hendak ditudung
Sekadar daftar untuk berhubung
Kerana rasa hati tidak lagi terbendung

Jemputan dilayang jatuh ke muka
Dibaca dengan rasa suka
Salam diterima dengan hati terbuka
Mari kita ubati maruah bangsa yang terluka

Mati tikus dipijak kuda
Dibawa kucing keatas meja
Usia saya masih muda
Baru amat mula berkerja

hahaha,berbunga-bunga pula.

Dal said...

Pandai dia merendah diri .. ngaku usia muda .. minda tak menunjuk muda .. ketara pada cadangan dia kat DN punya Writeboard ..

Minda matang tua darah daging muda jalan depan .. orang tua jalan ikut dibelakang .. tebus maruah bangsa .. yang tua tolong belasah kalau ada sisa ..

Maju terus pejuang muda. Kalau Cenderawasih ada tempat singgah kan bagus, boleh saya singgah tumpang secawan dua sajian elexir of life di sana.

NJ said...

Salam Sejahtera,

Dengan izin tuan rumah.

Dalam perjuangan untuk membina Bangsa & Negara Malaysia, saya berpendapat, adalah wajar untuk menyebarkan tulisan-tulisan yang dapat membantu menyemarakkan lagi semangat Malaysia yang sejati. Bukan hanya setakat memegang kad pengenalan biru, tapi hati masih lagi pada negara nenek moyang sehingga bertutur pun masih berdegil lagi bahasa nenek moyang. Apabila dilabel 'kaum pendatang', menyalak pula 'kaum pendatang ini' dengan api perkauman.

Contohnya, sebahagian dari email yang saya tujukan kepada PM berikutan satu komen yang dibuat oleh seorang pengunjung di blog 1-Malaysia:-

>>>>>>>>>>>
Y.A.B. Dato Seri,

Lanjutan kepada respon saya kepada 1-Malaysia dalam bahasa Mandarin tempoh hari, saya "paste"kan satu komen dari NG LUM YONG (saya tidak pasti samada beliau ini rakyat Malaysia ataupun rakyat Negara China)

reply
Wednesday, 15 April 2009

《马 来前锋报》今日打出的头条标题“起来吧,马来人!Bangkitlah Melayu 这项头条标题可能会被错误诠释,这将会摧毁各族之间良好关系,因为不同的诠释是会引起各界的混淆及误解。 “《马来前锋报》必须对他们的新闻道德负责而谨慎报导。我对一些人士炒作这课题感到失望及沮丧,因为这将对社会结构带来未知的破坏。马来西亚人必须了解及 尊重我国社会是由多元种族所组成,所以不该为了本身的利益而做出与国家实况有冲突的言论。” 前锋报是在今日打出“起来吧,马来人!”封面标题,并在文中第一句就呼吁马来人团结起来面对其他族群越来越过分的要求的标题(Orang Melayu perlu bangkit dan bersatu dalam berhadapan dengan tuntutan kaum lain yang kini dilihat semakin keterlaluan)以延续副首相兼巫统署理主席慕尤丁指责华人不懂得感恩以及国大党不满内阁人事安排的风波。与“一个马来西亚” 背道而驰《马来前锋报》的这个举止也和首相纳吉所倡导的“一个马来西亚” 概念背道而驰,所有人民必须停止做出足以混淆及破坏“一个马来西亚” 概念的动作。 “我们应该给时间首相来贯彻并落实这个概念。首相昨日在参加锡克族瓦萨奇庆典上,也再次提醒说,对国家未来,每个人都有共同的责任,没有任何人会被排除在 发展洪流外。这是首相对于国家宏愿一个非常强烈的呼吁,因而我们必须与首相共同朝这个目标前进,而不是搞破坏。”
by NG LUM YONG

Dato Seri faham apa yang dia tulis?. Nampaknya dia memberi komen terhadap satu berita yang tersiar dalam akhbar Utusan. Saya tidak faham apa yang dia tulis kerana dia menggunakan bahasa ASING. Ada lagi beberapa komen dalam blog Dato Seri yang di tulis dengan bahasa ASING yang sebegini rupa. Inilah contohnya yang menggambarkan luahan hati saya yang amat tidak bersetuju dengan Dato Seri yang seolah-olah membiarkan BAHASA KEBANGSAAN semakin dipinggirkan dengan memberi ruang kepada bahasa ASING.

Ada seorang lagi yang memberi komen yang meminta Dato Seri adakan blog Dato Seri dalam bahasa Tamil. Agaknya selepas ini ada pula dari kaum Sikh (Iban, Kadazan, Senoi, Jakun, how about loghat Kelantan juga, Dato Seri?) yang meminta perkara yang serupa.

Dato Seri, selagi MALAYSIA masih lagi belum menjadi SATU BANGSA, SATU NEGARA & SATU BAHASA, komuniti Melayu dan Bumiputera lain adalah lebih berhak daripada daripada "Kaum-kaum Pendatang ini" yang berterusan degil untuk menjadi rakyat Malaysia yang sejati.

>>>>>>>>>>>>

Terima kasih kepada Sdr. Melayu Lama kerana menyertakan pautannya (about the language) diruangan ini.

Bagi saya, yang bukan komuniti blogger, ingin juga membaca tulisan-tulisan hebat bloggers seperti tuan rumah, Melayu Lama, KijangMas dan lain-lain seangkatan.

Ingin juga saya sebarkan tulisan-tulisan Sdr. KijangMas, untuk menafaat pembaca blogger seperti saya:-

Kearah Pembinaan Bangsa Malaysia
http://deminegara.blogspot.com/2008/11/racial-polarisation-and-forging-of.html

SRJKs
http://deminegara.blogspot.com/2008/12/at-last-someone-with-testicular.html

1-Malaysia
http://deminegara.blogspot.com/2009/04/losers-luncheon-and-3-in-1-malaysia.html

Orang Politik (To hell with Politic), Orang Agama (Isu Penggunaan perkataan Allah) dan Rakyat Malaysia (orang Asing tak payah buat kacau) boleh mengambil iktibar dan memperbaharui semangat Malaysia di blog Sdr. KijangMas ini yang saya kira seangkatan dengan tuan rumah, Melayu Lama dan lain-lain dalam memperjuangkan bumi Malaysia yang tercinta.

Salam.

"SATU BANGSA, SATU NEGARA, SATU BAHASA"

NJ

Dal said...

Salam Sejahtera kembali Tuan NJ;

Kehadiran tuan sungguh tidak saya duga. Saya turut berterima kasih atas pautan-pautan ka Demi Negara, yang saya kira blog yang mesti dibaca oleh semua bangsa peribumi.

Dengan tuan menyuarakan isu bahasa Melayu dan persekitarannya, saya merasa terangsang untuk menggiatkan lagi usaha menyumbang walau sekecil mana sumbangan ka arah kedaulatan Melayu di Tanah Air sendiri yang kian terhakis oleh kelemahan pemuka-pemuka Melayu sendiri.

Pengganti yang terbaharu ini pun nampaknya tidak nampak apa bezanya dari yang lalu melalui nampaknya beliau mengork langkah dengan membubarkan alat-alat perjuangan kemelayuan malah kelihatan langkah awalnya seolah-olah mengampu dan mencari penghargaan dari kaum pendatang lebih dari kaumnya sendiri.

Walaubagaimanapun, sepatutnya tidaklah boleh untuk memberi kepada sesuatu kaum, melalui mengambil dari kaum yang lainnya.

Kata bebudak, "Betulkah gomen ni buat cara tu?"

NJ said...

Salam Sejahtera Tuan Dal,

Terima kasih kerana tidak menyanggah kehadiran saya yang secara tiba-tiba.

Saya mengikuti banyak juga blog-blog di bookmark saya, tidak kiralah di pihak politik mana mereka ada kecenderungan.

Saya merasa amat senang di blog Tuan Hamba kerana saya merasakan Tuan Hamba menulis serta memperjuangkan pendirian Tuan Hamba.

Saya baru sahaja men"delete"kan seorg blogger dari bookmark saya kerana saya amat yakin dia tidak membaca komen saya secara keseluruhannya. Agaknya dia terlalu emosional, dengan hanya saya guna pautan blog Elizabeth Wong (yang memaparkan Ucapan Teks Tun Dr Mahathir) dia terus menuduh saya sebagai penyokong PR.

Saya cuba menengahkan komen saya, untuk meminta sesiapa yang membuat tohmahan kpd Kerajaan dlm isu Pindaan Perlembagaan 1993 (Institusi Raja) supaya benar-benar membaca teks ucapan tersebut. Setelah membaca teks ucapan itu, saya berpendapat Pindaan tersebut adalah wajar kerana pindaan tersebut sememangnya mengukuhkan lagi institusi Raja BerPerlembagaan di Malaysia ini. YB Eli hanya memaparkan teks ucapan tersebut di blognya, bukan pun mengutuk.

Saya tak faham juga mamat ni. Terlebih makan kari agaknya.

Salam.

"SATU BANGSA, SATU NEGARA, SATU BAHASA"

NJ

Dal said...

Salam Tuan NJ;

Waah .. kalaulah tuan mempunyai blog, sudah tentu ia menjadi satu lagi favorite saya kerana kata orang dengan membaca penulisan hasil minda tajam, hidup, tinggi, dll adalah umpama mengembara ka alam lebih tinggi dari alam harian ini ... dapat saya mengasah fikiran saya serta memungut mutiara-mutiara yang tidak akan dijumpai di pantai-pantai tepian melainkan di lautan luas lagi dalam.

Nasib baik saya tidak di"delete" buang hilang .. paling kurang ada sikit peluang mencedok buah fikiran Tuan NJ kalaulah sudi berkunjung lagi.

Salam Alaykum

Jeffry said...

IBARAT MASUK KANDANG LEMBU, MENGUAK..MASUK KNDANG KAMBING MENGEMBEKK..MASUK REBAN AYAM BEKOKOK...YG UNIKNYA KETIGA2NYA BOLEH HIDUP BERSAMA. BERKAT KESEFAHAMAN DAN TOLERANSI YG TINGGI. TP KITA TAK PERLU JD LEMBU, KAMBING ATAU AYAM UTK HIDUP HARMONI. SEKADAR CONTOH DAN TELADAN. SDGKAN KITA MANUSIA MEMPUNYAI AKAL YG DI ANUGERAHKAN ALLAH S.W.T AGAR BOLEH BERFIKIR, BERMUHASASAH SESAMA INSAN DAN MENYANJUNGI SEMANGAT UKHUWAH DIKALANGAN UMAT ISLAM ITU SENDIRI.

"Dan ingatlah nikmat Allah atas kamu, tatkala kamu bermusuh-musuhan, lalu ia jinakkan antara hati-hati kamu, lantas dengan nikmat Allah kamu jadi bersaudara.
( Al-Imran :103 )"

ISLAM MENGALAKKAN HUBUNGAN SESAMA KAUM ITU DLM SUASANA TENTERAM DAN AMAN WLUPN BERBEZA AKIDAH. FIRMAN ALLAH TAALA

" Bagimu agamamu dan bagiku agamaku ". ( Al-Kafirun : 6 )

JELAS LAH DI SINI BETAPA PENTINGNYA DLM SESUAH NEGARA YG BERBILANG KAUM SALING MENGHORMATI HAK MASING2 TANPA MENGORBANKAN HAK ORG2 ISLAM ITU SENDIRI

WALLAHUALAM

NJ Berbual Dgn Dal said...

Dal, sehubungan dengan perbualan anda dengan NJ, sila baca juga Sakmongkol di sini:- http://sakmongkol.blogspot.com/2009/04/on-overspending-and-self-deception.html

NJ said...

Tuan Dal,

Alahai ! Tuan Hamba, menumpang lalu di rumah Tuan Hamba, terasa amat kerdil diri ini di persada bloggers.

Kesempatan ini juga saya ambil, untuk menghulur sulaman terimakasih saya kepada Sdr. SakMongkol AK47.

Salam Sejahtera,
"SATU BANGSA, SATU NEGARA, SATU BAHASA"

NJ

Cenderawasih said...

Salam,

Che Det selalu dihinggapi
tetapi tanpa disedari
tidak pernah menunjuk diri
link DemiNegara diberi

Bila dibaca terjatuhlah cinta
sungguh kemas isi ditinta
menyuluh terang bak pelita
bersemangat hatiku berkata

begitulah hendaknya bagaimana saya bermula.Link-link dalam DemiNegara pun saya hinggapi,asalkan ada isi untuk santapan minda.

Bermula dari isnin hingga jumaat saya turun menghinggap di dahan-dahan yang elok lagi digemari.Bila senja berlabuh,saya mesti terbang semula ke kayangan.Sabtu dan ahad dikayangan menyepi diri.Meratapi tanahair dalam bayangan.

saya xda blog sendiri,kalau tak dah lama saya jemput.sekadar melawat teratak orang saja. Harap tuan tak kisah..

Dal said...

Tuan NJ;
Saya dah baca "coretan" tuan terakhir di deminegara. Tuan sungguh merendah-rendah diri.

Dari cara tuan "mengtest" bloggers untuk diisikan dalam "senarai blog-blog yang harus diulang-ulangi" menandakan tuan mempunyai well grounded set of prinsip hidup ... yang demikian sudah pasti tuan mempunyai banyak buah fikiran yang amat berguna bagi si pembaca seperti yang saya nikmati dari tuan, yang tuan boleh sumbangkan kepada komuniti deminegara.

Apatah lagi mereka sekarang sedang bergotong royong menjayakan satu projek untuk anak bangsa.

Tawarkan saja khidmat tuan kepada Sdr Sepadu. Dia sedang mencari volunteer sekarang. Sdr Rezuan dan Kembara tergolong pejuang-pejuang yang baru dijumpai. Saya pasti tuan NJ tergolong kepada barisan ini.

Pasti! Satu Bangsa, Satu Negara, Satu Bahasa.

Dal said...

Salam Cenderawasih Burung Di Awan, sayang skali, kalaulah Cenderawasih ada istana kat awan, bolehlah sesekali saya lepak kat sana, bila turun nanti bolehlah cong kat anak cucu heh heh.

Tuan Cenderawasih suka nak lawat teratak orang? Kalau melawat teratak saya, atok-atok saya kata tiada tapak tangan nyiru kami tadahkan. Saya kata tiada bumi, langit saya tadahkan.

Barulah sesuai, tetamu langit mesti disambut dengan langit. Cuma sesekali saya kena belanja kopi O saja ... itu pun kalau ada ... kalau tak ada saya minta tolong Nujum Pak Belalang .. pinjam kuali mereka.

NJ said...

Tuan Dal yang dihormati,

Sememangnya saya seorang yang amat kerdil di alam ini. Hinggakan setiap nafas yang dihela, tergantung harap pada EhsanNya.

Perwira Perkasa mengizinkan saya ke medan juang bukanlah kerana saya seorang pahlawan, apa lagi terbilang. Ianya cuma untuk saya mengerti hakikat "perjuangan". Bukankah ini suatu kurnian besar bagi diri yang tidak punya apa-apa ini, walaupun sedetik nafas?

Demi Negara, sekiranya se akan Wahyu datang menjelma, tidak saya lengahkan walau sedetik. Hanyalah ikrar kerdil ini dapat saya sumbangkan.

(Sungguh saya terhibur dek tulisan Tuan Hamba. Ada hati untuk meniru-niru. Tapi bunyinya macam kopi pahit, tidak seperti aroma kopi yang Tuan Hamba hidangkan.. ha! ha! ha! Tapi ok la kan? boleh saya mula bertatih-tatih kan?)

Salam Sejahtera Tuan Dal.

"SATU BANGSA, SATU NEGARA, SATU BAHASA"

NJ

Dal said...

Ehhh. Ada-ada sahaja Tuan NJ ini. "Ada hati untuk meniru-niru." katanya. Tiada apa hendak ditiru.

Sebenarnya tulisan tuan di komen terakhir tuan dalam DN cukup sarat dengan isi dan sumbangsaran yang amat berguna hingga Tuan KijangMas sendiri turun padang mengagih-agihkan beban supaya yang berat sama-sama dipikul dan yang ringan sama-sama dijinjing.

Jom kita sama-sama menghulurkan bantuan mana kita mampu.